Zaczynamy przygodę z kompostowaniem

KOMPOSTOWANIE – od czego zacząć?

Chyba każdy z nas wie, czym jest kompostowanie? To przetworzenie odpadków biologicznych po wpływem temperatury, ciśnienia, wody i mikroorganizmów. W praktyce, to gromadzenie wszelkich odpadków domowych i ogrodowych (roślinnych ) i po kilku, kilkunastu miesiącach uzyskanie pięknej, bogatej w składniki odżywcze ziemi. Ziemi, której każdy z nas potrzebuje do kwiatów doniczkowych, do korytek naokiennych, na rabaty, do ogrodu warzywnego, do dosypek i wszelkich zmian w ogrodzie. Kto z nas wiosną jej nie kupuje? A moglibyśmy mieć własną! Bezpłatnie, co roku, ekologicznie i z satysfakcją! Zatem, jak zacząć naszą przygodę z kompostowaniem?

Po pierwsze: rozsądnie i uważnie wybrać i kupić kompostownik.

Na co więc zwrócić uwagę?

Przede wszystkim powinien to być kompostownik trwały, solidny i wytrzymały; taki aby wystarczył nie na 1-2 sezony, ale na cykl życia ogrodu (z kilkuletnią gwarancją i trwałością do nawet 25 lat!). Po poznańsku: kupić droższy ale „porzundny” J. Na tyle trwały, aby nie rozpadł się przy uderzeniu widłami, taczką lub łopatą, czy po załadowaniu do pełna i „uskakaniu” od góry. By nie wymagał napraw, nie pękał i aby nie rozwarstwił się pod wpływem słońca lub mrozu (jak to się niestety dzieje z kompostownikami tzw. marketowymi).

Kolejny ważny czynnik, o którym należy pamiętać przy wyborze, kompostownik musi być łatwy, intuicyjny w montażu i wygodny w codziennym użyciu. Taki, abyśmy nie musieli co sezon wyciągać wszystkich odpadków od góry aby dojść do ziemi, która powstała na dole kompostownika. Taki, aby nie musieć go rozbierać i składać za każdym razem. Otwierany w sposób łatwy od dołu z kilku stron.

I ostatnia, bardzo istotna kwestia, dobrany wielkością do rozmiarów ogrodu, trawnika, preferencji w koszeniu trawy (z koszem lub bez), wielkości rodziny, różnorodności nasadzeń. Krótko, pojemność kompostownika zależy od ilości odpadków organicznych w naszych gospodarstwach domowych.

Kompostowniki dobrane według takich kryteriów posłużą długo w każdym ogrodzie. Zwykle są one plastikowe, produkowane z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. Są to tak zwane termo-kompostowniki. Są one wentylowane, co wpływa na szybszą „produkcję ziemi” oraz praktycznie bez uciążliwego zapachu.

Wystarczyłoby napisać, że kompostowanie to frajda i życie w zgodzie z naturą + oszczędności. Tak właśnie jest!